RS HEAA
RS HEAA

Активности

 

Европска асоцијација за обезбјеђење квалитета у високом образовању (ENQA) организовала је ове седмице интернет семинар на тему поступања агенција надлежних за обезбјеђење квалитета у ванредним околностима изазваним пандемијом вируса Корона.

На семинару су били ангажовани сљедећи предавачи:

  • Мариа Кело, директор ENQA,
  • Питер Мол, савјетник за науку, EVALAG (Њемачка),
  • Естер Уертас Идалго, начелник за обезбјеђење квалитета, AQU Каталонија, Шпанија,
  • Елена Сирлан, службеник за политике и пројекте, IEP Швајцарска,
  • Алистер Дилејни, директор за Шкотску, Велс и Сјеверну Ирску, QAA (Уједињено Краљевство)

Начелник Одјељења за осигурање квалитета и међународну сарадњу Душка Радмановић учествовала је на семинару.

Пратећи посљедице ограничења активности усљед пандемије вируса Корона, агенције за обезбјеђење квалитета у потрази су за рјешењима како спровести посјете установама. Семинар је истраживао услове и критеријуме у вези са реализацијом посјете посредством савремених технологија и са каквим се изазовима сусреће EQA у том погледу. Семинар је такође обухватио неколико студија случаја агенција чланица ENQA.

 

Представници Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске учествовали су у раду вебинара са темом „Како је Ковид-19 трајно промијенио наше Универзитете“. Учесницима из цијелог свијета је омогућено да размијене искуства и мишљења о томе како је пандемија вируса корона утицала на свакодневни универзитетски живот. У току трајања догађаја учесници су имали прилику да чују уводна излагања и различита искуства у вези са извођењем наставе на даљину, као и да у току дискусије детектују различите проблеме са којима су се представници академске заједнице сусретали широм свијета.

Такође, о оквиру наведене дискусије, размијењена су мишљења о томе на који начин ће академска заједница функционисати у будућности, какви изазови нас очекују и какве су препоруке у вези са даљим развојем ситуације. Овај вебинар је само једна у низу расправа које су планиране у вези са овом темом, те се у наредном периоду очекује да се овакав вид размјене искустава настави са циљем унапређења квалитета у извођењу наставе у високом образовању.

Организатор вебинара је „Европска мреже живих лабораторија (European Network of Living Labs - ENoLL). 

 

Управни одбор стручњака за осигурање квалитета Европске уније студената (ЕСУ) отвара позив за 60 чланова за Листу стручњака-студената за обезбјеђење квалитета. Позив је отворен за нове подносиоце захтјева, као и за тренутне чланове Листе.

Више информација о Листи можете пронаћи у овој брошури. Више информација о позиву можете пронаћи у Позиву за чланство.

Овдје преузмите позив за студенте за ЕСУ фонд стручњака за осигурање квалитета студената.

 

 

Након разматрања Програма рада Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске, са финансијским планом за 2020. годину, Влада Републике Српске је на 72. сједници одржаној 22.05.2020. године донијела Одлуку о давању сагласности на Програм рада Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске са финансијским планом за 2020. годину.

На сједници је такође усвојен Извјештај о раду и Финансијски извјештај Агенције за 2019. годину.

 

 

Начелник Одјељења за осигурање квалитета и међународу сарадњу Душка Радмановић присуствовала је састанку Извршног одбора Мреже агенција за осигурање квалитета Централне и Источне Европе (Central and Eastern European Network of Quality Assurance Agencies in Higher Education – CEENQA) у својству члана Одбора.

Одбор је између осталог расправљао о одржавању годишње скупштине мреже која је била предвиђена за почетак маја 2020. године, али је због проглашења пандемије вируса корона у скоро свим земљама агенција чланица, одгођена до даљњег.

На састанку је договорено да се скупштина одржи посредством интернет платформи за одржавање састанака у петак 17. јула 2020. године.

Током састанка је такође било ријечи о начину рада агенција у посебним условима због проглашења пандемије, те о будућим изазовима рада у области осигурања квалитета у високом образовању у том контексту.

Радмановић је члан Извршног одбора CEENQA од априла 2017. године и обављала је и дужност потпредсједника мреже.

Поткатегорије