RS HEAA
RS HEAA

Министар Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић, гостовао је 19. јула 2019. године у програму Дневника+ Радио телевизије Републике Српске.

За Дневник+ министар је изјавио да је Влада Републике Српске 17. јула 2019. године разматрала стање у високом образовању и закључила да тренутно стање није задовољавајуће и да је неопходно да се мијења. „Од потписивања Дејтонског споразума прошло 25 година, те да смо сада сазрели као друштво за једну темељну трансформацију образовног система. Морамо захватити цјелокупан систем високог образовања и направити темељне промјене, прије свега и кроз нормативно уређење ове области на сасвим другачији и нови начин, преузети све потребне оперативне активности које ће прије свега водити ка спајању привреде и академске заједнице, односно привреде, индустрије и научноистраживачке заједнице у оквиру академске заједнице“, рекао је министар.

Конципиран је цјелокупан реформски процес који ће трајати до 2035. године. Од 2035. године очекује се стабилан, развијен систем високог образвања, који ће бити у потпуности у функцији и привреде и економије Републике Српске. Први помаци ће  моћи да  се виде током 2019. године када се буде разговарало о новом Закону у високом образовању.

Више о овој теми можете погледати овдје.

Извор: РТРС