RS HEAA
RS HEAA

Директорица Агенције, доц. др Биљана Војводић била је 28. фебруара 2019. године гост у емисији „Српска данас“ телевизије РТРС. Поред  директорице, у емисији је гостовао и проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањој Луци, проф. др Страин Посављак.

У уводном обраћању директорица Агенције се кратко осврнула на актуелна дешавања у процесу акредитације Агенције и високошколских установа из Републике Српске.

Директорица је између осталог истакла да је за Агенцију и за високошколске установе из Републике Српске од великог значаја учешће у међународним пројектима, између осталог и у ERASMUS+ пројектима. Међутим, административни проблеми и погрешно тумачење довели су до застоја процеса акредитације. Агенција инсистира на поштовању уставних надлежности и не може да дозволи усвајање докумената којима се преноси надлежност у области високог образовања.

Према Правилнику о акредитацији високошколских установа и студијских програма, високошколске установе које су у поступку реакредитације сматрају се акредитованим до завршетка реакредитације, а најдуже двије године. Све високошколске установе у Републици Српској имају допунска рјешења према којима су утврђени рокови у којиам се оне сматрају акредитованим, а то су рокови у 2020. години.

Дана 28.3.2019. године одржан је састанак са делегацијом Европске уније у БиХ, шефом делегације, Ларсом Гунар Вигемарком и његовим сарадницима о проблему застоја акредитације високошколских установа. Делегација Еврпске уније затражила је да се проблем што прије отклони. Предлажу да је потребно именовати комисије стручњака независно од тога шта се дешава са усвајањем документа Одлуке о нормама. Заказан је још један састанак са Делегацијом Европске уније за сљедећу седмицу у Сарајеву, на којем требају бити присутни представници Управног одбора, ресорни министри.

Извор: РТРС