RS HEAA
RS HEAA

Влада Републике Српске усвојила је на 9. сједници, одржаној 21.02.1019. године, Информацију о процесу акредитације високошколских установа у Републици Српској.
Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је, на прес конференцији одржаној након сједнице Владе, рекао да је у питању информација о текућем проблему који се тиче акредитације високошколских установа у Републици Сроској, прије свега два јавна универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

„Проблем са Агенцијом за осигурање квалитета и развој високог образовања БиХ траје већ одређен период и ми смо сад дошли у ситуацију која пријети да ескалира", рекао је министар и објаснио да је делегација Европске уније у БиХ дала рок да се до 31. марта 2019. године изврши реакредитација високошколских установа, како би оне могле бити уписане у државни регистар који води Агенција на нивоу БиХ.

Министар Рајчевић је апеловао да се изађе из ситуације у којој један директор агенције на нивоу заједничких институција БиХ заправо ставља читаву БиХ у функцију његовог таоца.
„Апелујем и на Савјет министара, односно Министарство цивилних послова БиХ да утичу на директора Халиловића како би се овај проблем превазишао и како би се кренуло даље у процес реакредитације", рекао је Рајчевић.

Директорица Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводић истакла је да су високошколске установе у Републици Српској акредитоване, да њихове акредитације важе до 2020. године и да испуњавају све своје обавезе које се односе на поштовање закона и обезбјеђивање квалитета у области високог образовања.

„Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске је успостављена 2011. године, а наше високошколске установе су прве акредитоване високошколске установе у БиХ, те су због тога прве уписане у регистар који се води на нивоу БиХ и сада су дошле прве у поступак реакредитације", објаснила је Војводић.

Она је нагласила да ће Агенција учинити напоре да се и овај поступак реакредитације, односно екстерне евалуације од стране комисије стручњака обави у роковима које је задала Европска комисија.

Наредног дана конференцију за новинаре одржао је и директор Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета у БиХ Енвер Халиловић тврдећи како се ''манипулише јавношћу и доводи у заблуду академска заједница у Републици Српској''. Он је истакао да се лично не осјећа одговорним за хаотичну ситуацију у вези са акредитацијом.

Затим је услиједило саопштење за јавност замјеника директора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета у БиХ из реда српског народа Слободана Станића који се ограђује од иступа Халиловића сматрајући да је то ''још један у низу погрешних корака''.

''Дана 19.02. 2019. имали само важан састанак са представницима РС на којем се осјетило да постоје елементи за постизање компромиса у овом важном тренутку, а то није препознато нити искориштено да се усмјери у рјешавање проблема“ , истакао је Станић.

Станић истиче да сви учесници овог процеса морају радити на добробит студената као и њихових родитеља, јер у противном, цијели простор ће бити изолован од Европског простора високог образовања, биће угрожена мобилност студената и наставника, а тиме и размјена идеја, научно-истраживачког рада и свих других сегмената који чине Европски простор високог образовања.
Више о овој теми на сљедећем линку: Република Српска неће дозволити пренос надлежности у процесу акредитације високошколских установа