Материјали за медије

Прва пријава за акредитацију јавног универзитета

Универзитет у Источном Сарајеву званично је поднио захтјев за акредитацију ове високошколске установе. Делегација Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске на челу са в.д. директором Проф. др Мирославом Бобреком боравила је у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву гдје је захтјев за акредитацију ове високошколске установе директору Агенције уручио ректор Универзитета Проф. др Митар Новаковић. Симболично, пријава је предата уочи прославе 20-годишњице постојања Универзитета у Источном Сарајеву што је ректор Новаковић оцијенио као процес којим се заокружује период од двије деценије успјешног рада ове високошколске установе. Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Мирослав Бобрек истакао је да је учешће Универзитета у Источном Сарајеву у процесу обезбјеђења квалитета у високом образовању од посебне важности имајући у виду дугогодишњу традицију, као и број студената ове високошколске установе. "Акредитација представља пут препознавања и признавања нашег високог образовања у европском простору високог образовања'', истакао је Бобрек додавши да је процес акредитације у Републици Српској у потпуности заснован и усаглашен са европским стандардима из ове области. Ректор Новаковић оцијенио је овај процес историјским, те нагласио да Универзитет већ пету годину заредом спроводи самоевалуацију с опредјељењем континуираног развоја и унапређења рада како у области наставног процеса, тако и у области научно-истраживачког рада и свих области дјеловања Универзитета. Универзитет у Источном Сарајеву први је јавни универзитет који је предао захтјев за акредитацију, а до сада је Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске запримила шест пријава високошколских установа за приступ процесу акредитације.

 

Пријава за акредитацију Универзитета за пословне студије Бања Лука

Бања Лука, 19.04.2012.

Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске је 19. априла, 2012. године, од Универзитета за пословне студије Бања Лука, примила пријаву за акредитацију. Према ријечима Проф. др Мирослава Бобрека, В.Д. директора Агенције за акредитацију ВШУ РС, акредитација је изузетно значајна са аспекта међународног признавања и препознавања високог образовања Републике Српске у европском простору високог образовања. Проф. др Мирослав Бобрек је такође изразио наду да ће и друге високошколске установе у Републици Српској слиједити примјер Универзитета за пословне студије. Проректор за наставу на Универзитету за пословне студије, Проф. др Жарко Ристић је нагласио спремност Универзитета за пословне студије на нове кораке у области образовања те да стратегија рада на Универзитету за пословне студије подразумијева одговор на захтјеве новог и модерног тржишта.

 

Пријава за акредитацију БЛЦ

Бања Лука, 24.02.2012.

Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске запримила је пријаву за акредитацију од стране Високе школе Banja Luka College. На конференцији за новинаре одржаној 29. фебруара представница БЛЦ-а др Свјетлана Душанић Гачић свечано је предала пријаву Агенцији. Том приликом руководилац Одјељења за осигурање квалитета и међународну сарадњу у Агенцији Душка Радмановић је нагласила да Агенција организује консултативне састанке и практичне радионице са установама које су у завршној фази припрема за предају пријаве за акредитацију.

„С обзиром на досадашње контакте, очекујемо да још три установе предају пријаву за акредитацију у наредних два мјесеца што оцјењујемо врло позитивним имајући у виду да је Агенција основана прије мање од годину дана“, рекла је Радмановић.

Она је подсјетила да је процес акредитације посебно значајан са аспекта међународног признавања и препознавања високог образовања Републике Српске у европском простору високог образовања.

„Тај процес дефинисан је на начин да Агенција Републике Српске спроводи процедуру акредитације, а затим Агенција стиче услове да постане члан европских асоцијација и регистра европских агенција за обезбјеђење квалитета, те тако посредно обезбјеђује признавање диплома студената са установа које је акредитовала, као и препознавање те установе уопште“, појаснила је Радмановићева.

Свјетлана Душанић Гачић је истакла да је пријава за акредитацију сегмент унапређења квалитета рада Високе школе Banja Luka College, те позвала и друге високешколске установе да приступе процесу акредитације.

„Захвални смо Агенцији на подршци коју смо имали током припрема документације, јер смо у сваком тренутку могли одмах разријешити све недоумице“, рекла је Душанић-Гачић.

 

Одржан први консултативни састанак са високошколском установом

Бања Лука, 08.09.2011.

Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске одржала је данас (четвртак, 08.09.2011. године) први консултативни састанак са високошколском установом, Универзитетом за пословне студије Бања Лука. Састанак је одржан на иницијативу високошколске установе у просторијама Универзитета за пословне студије у Бањој Луци. Састанку је присуствовао директор Агенције Проф. др Мирослав Бобрек са сарадницима, директор Универзитета за пословне студије Проф. др Радован Клинцов, ректор Универзитета Проф. др Милорад Живановић и тим за интерно обезбеђење квалитета Универзитета за пословне студије.

Представници Агенције за акредитацију високошколских установа представили су процедуру за акредитацију, с посебним освртом на образац апликације за акредитацију, те упознали присутне и са другим значајним документима из области осигурања квалитета у високом образовању. Дискусија је даље настављена у правцу интересовања, сугестија и питања представника Универзитета за пословне студије. Овај састанак представља први у низу консултативних састанака са високошколским установама за које очекујемо да ће услиједити.

 

Приједлог процедуре за акредитацију високошколских установа

Бања Лука, 11.08.2011.

Акредитација високошколских установа је дио укупних активности на реформи високог образовања у складу са болоњским принципима, а са крајњим циљем препознавања високог образовања Републике Српске у европском простору високог образовања. Утврђивању процедуре за акредитацију високошколских установа претходила је шира стручна расправа гдје су почетна виђења овог процеса стављена на увид свим друштвеним партнерима као што су Акредитацијски форум, све високошколске установе, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, као и представничка тијела студената. Интерактиван приступ документу је омогућен на web порталу Агенције.

Предмет акредитације су високошколске установе и студијски програми које изводе, што укључује поступке управљања високошколском установом, процесе којима се реализују студијски програми, унутрашњи систем квалитета у високошколској установи, капацитете, ресурсе и потенцијале високошколске установе те капацитете за промјене...

Комплетан текст приједлога можете преузети у виду Microsoft Word документа.

 

Акредитација високошколских установа од августа

Бања Лука, 07.07.2011.

„Агенција за акредитацију завршиће доношење докумената потребних за поступак процеса акредитације у току јула како би високошколске установе у Републици Српској могле већ у августу да се пријављују за поступак акредитације“, потврдио је в.д. директора Агенције за акредитацију Републике Српске Мирослав Бобрек.

Према његовим ријечима, сам процес акредитације треба да буде непрофитан а високошколске установе плаћаће само трошкове услуга које Агенција за акредитацију буде давала високошколским установама.

„Циљ акредитације је препознавање високог образовања Републике Српске у европским оквирима.  У процесу акредитације учествују, прије свега, високошколске установе које су претходно имплементирале интерне системе квалитета, урадиле самоевалуционе извјештаје, истражиле своје недостатке и могућности за побољшање квалитета у оквиру рада и на тај начин се припремиле за други корак који би требао да се организује у оквиру рада надлежности Агенције а зовемо га екстерно осигурање квалитета“, појаснио је Бобрек.

Поступак екстерног осигурања квалитета прописан је Оквирним законом о високом образовању БиХ и Законом о високом образовању Републике Српске.

„Министарство просвјете и културе формирало је Агенцију за акредитацију с циљем да се обезбиједи независан поступак акредитације, усклађен са међународним стандардима. Неопходно је да се у тај поступак укључи академска заједница и пружи стручну подршку Агенцији за акредитацију те да заједно дефинишу процедуре акредитације“, истакла је начелница Одјељења за високо образовање у Министарству просвјете и културе Биљана Војводић.

Стручну подршку Агенцији за акредитацију у формирању поступака и процедура акредитације високошколских установа и студијских програма, које оне изводе, представља управо данас основани Акредитацијски форум.

„Формирање Акредитацијског форума је најефикаснији начин да се директно ступи у везу са академском заједницом и направи ефикасна координација. Из академске заједнице смо изабрали експерте у области високог образовања, који су своја знања потврдили кроз различите европске пројекте и који ће бити најефикаснија помоћ Агенцији за акредитацију. Важан задатак овог форума јесте да се на разуман, рационалан и ефикасан начин обезбиједи да Агенција за акредитацију буде европски призната“, рекао је предсједник Акредитацијског форума др Петар Марић.

Замјеник Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета у БиХ Борис Ћурковић поздравио је активности Агенције за акредитацију у Републици Српској.

„Осигурање квалитета у високом образовању обавља се по јединственом моделу, који је у Европи дефинисан документом Стандарди и смјернице у европском простору високог образовања из 2005. и који је обавезујући за потписнице Болоњског процеса, међу којима је и БиХ. Јединствени модел заснован је на четири корака: самоевалуацијском извјештају, независним експертима који посјећују високошколске установе, екстерном извјештају и на накнадним активностима. Тај модел ће бити успостављен и у БиХ. Република Српска је направила искорак успостављањем Агенције за акредитацију“, нагласио је Ћурковић.

Високошколске установе из Републике Српске подносиће захтјеве за акредитацију Агенцији за акредитацију Републике Српске, док ће поступак екстерне евалуације радити независни стручњаци који се налазе на листи експерата Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета у БиХ а поступак акредитације проводиће комисије састављене од стручњака обадвије агенције.

Галерија фотографија са уводно-информативног скупа

Foto galerija
Foto galerija
Foto galerija
Foto galerija
Foto galerija
Foto galerija
 

Уводно-информативни скуп Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске

Бања Лука, 07.07.2011.

У четвртак, 7.7.2011. године, са почетком у 10:00 у конференцијској сали Владе Републике Српске, Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске одржала је свој први уводно-информативни скуп коме су присуствовали представници Управног одбора Агенције, Министарства просвјете и културе и Министарства науке и технологије Републике Српске, Акредитацијског форума, Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета Босне и Херцеговине, Савјета за развој високог образовања и осигурање квалитета, Привредне коморе Републике Српске, Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци, те многобројни представници високошколских установа.

На скупу је било ријечи о конституисању и начину функционисања Акредитацијског форума, процесу акредитације високошколских установа у Републици Српској и предакредитацијским активностима високошколских установа. За предсједника Акредитацијског форума је изабран Проф. др Петар Марић, декан Електротехничког факултета у Бањој Луци.

Агенција ће у најскорије вријеме, ради остваривања оперативних задатака, формирати Комисију за израду докумената за акредитацију, у којој ће бити укључени чланови Акредитацијског форума, те ће се одмах након тога формирати стручни тим за успостављање и изградњу система квалитета Агенције, што је један од важних елемената за функционисање Агенције.

Такође је формирана трочлана радна група у саставу: Проф. др Петар Марић, Проф. др Мирослав Бобрек и Проф. др Здравко Тодоровић која ће саставити закључке скупа.

Скуп је био медијски покривен, а видео прилог са најважнијим изјавама можете погледати у наставку.

Садржај на овој страни захтјева новију верзију Adobe Flash плејера.

Get Adobe Flash player

 

novosti

Документи

 

Правилник о акредитацији ВШУ

Бања Лука, 03. септембар 2011.

Комплетан текст процедуре за акредитацију високошколских установа. Документом су дефинисане све процедуре које је неопходно проћи у процесу акредитације.

Документ је у PDF формату.

 

Закључци Првог акредитацијског форума

Бања Лука, 24. јуни 2011.

Приједлог нацрта Статута Агенције за Акредитацију високошколских установа. Радна верзија Нацрта.

Документ је у Microsoft Word формату.